Blog

Inspectie van bouwstofzuigers

Bouwstofzuigers met een geïntegreerd stopcontact hebben het voordeel dat je elektrisch gereedschap op de stofzuiger aansluit. Zodra je je boormachine, cirkelzaag of ander elektrisch gereedschap aanzet, begint de stofzuiger direct met zuigen.

Lees verder Inspectie van bouwstofzuigers

Elektrische veiligheid op bouwterreinen en bij evenementen

Wij ontvingen een vraag van een relatie:

Wij zijn een bedrijf wat zich bezighoudt met evenementen.
Volgens de NEN 3140 versie 2018 staat dat de grenswaarde RPE niet boven de 0.55 ohm (dus maximaal 50 meter, 2,5 mm2 volgens tabel) mag zijn… Nu hebben wij te maken met evenementen waarbij we verlengkabels van 75 meter en 100 meter aan één stuk nodig zijn. Als we ons vast moeten houden aan deze NEN 3140 dan is deze lengte per definitie afkeur, maar dan starten hier de eindeloze discussie “met 4 x 25 meter. Kabels ben ik er ook” of dan neem ik 4 mm2 of 6 mm2 bekabeling met een blauwe CEE stekker. De belasting is ook niet volledig. Meestal gaat het over een geluidstafel en wat randapparatuur in het midden van het terrein.

Lees verder Elektrische veiligheid op bouwterreinen en bij evenementen

Stekker EV Type 1 vervangen door type 2

De meeste elektrisch oplaadbare auto’s hebben een Mennekes stopcontact van het type 2.
Oudere auto’s kunnen nog zijn voorzien een Yazari stopcontact type 1.
Een stopcontact is formeel de combinatie van een contactstop (stekker) en een contactdoos.

Europees werd beslist om laadpunten en auto’s enkel nog uit te rusten met een type 2 stopcontact. De openbare laadpunten hebben dan ook vaak ook een type 2 aansluiting.

Lees verder Stekker EV Type 1 vervangen door type 2

Klasse I of klasse II?

Niet alles is wat het lijkt. Bijvoorbeeld deze adapter van een laptop. Er zit een geaarde stekker aan en dan denk je al snel dat dit een geaard object is. Een testobject van beschermingsklasse I. De adapter heeft een kunststof behuizing en de plug heeft geen verbinding met aarde. Onderstaand enige uitleg.

Lees verder Klasse I of klasse II?

NEN 1010:2020 komt er aan

Regelmatig worden de installatievoorschriften NEN 1010 aangepast. We hebben immers te maken met een steeds veranderende samenleving. De elektrische energie wordt al lang niet meer alleen “vanuit de straat” geleverd door het energiebedrijf maar maar kan ook via zonnepanelen of andere energiebronnen worden geleverd. Dit alles gebeurt tegelijk: er kan energie worden geleverd, verbruikt, worden teruggeleverd.

Lees verder NEN 1010:2020 komt er aan

Zomertijd of wintertijd: DE gelegenheid om uw aardlekschakelaar te testen

In iedere woning vanaf 1976 zal een aardlekschakelaar aanwezig zijn. En in een modernere woning vaak meerdere. Ook in bedrijfspanden zijn veel aardlekschakelaars toegepast. Volgens de huidige voorschriften zijn zowel in woningen als bij bedrijven de meeste wandcontactdozen (‘stopcontacten’) nu altijd aanvullend beveiligd door aardlekschakelaars of door aardlekautomaten (‘alamats’). En in woningen de verlichting ook. Dat geeft een veilig gevoel….

Wat weinig mensen weten is dat zo’n aardlekschakelaar of aardlekautomaat regelmatig moet worden getest.

Lees verder Zomertijd of wintertijd: DE gelegenheid om uw aardlekschakelaar te testen

Inspectie certificeringen

Ook wij moeten ons regelmatig laten certificeren. Eind december 2019 en januari 2020 is directeur/eigenaar en inspecteur Leo Smit weer up-to-date en gediplomeerd inspecteur elektrische arbeidsmiddelen en elektrische laagspanningsinstallaties, onder andere volgens:
   

Lees verder Inspectie certificeringen

Meten van de piekspanning via de Secuload

Elektrische lasapparaten worden gekeurd volgens NEN-EN-IEC 60974-4. De netvoeding is de ingaande kant van het lasapparaat. Dit is de primaire zijde. De aansluitingen voor de las-elektrode en de massaklem zijn de uitgaande kant van het lasapparaat. Dit is de secundaire zijde.

Lees verder Meten van de piekspanning via de Secuload