NEN 1010:2020 is gepubliceerd

Het duurde even maar het is zo ver: de nieuwste editie van de NEN 1010 is per 01-04-2021 gepubliceerd. Deze norm wordt gepubliceerd als NEN 1010:2020 [nl] (editie 2020).

NEN geeft als begeleidende tekst:
Voor het aanleggen van veilige laagspanningsinstallaties is NEN 1010 al jaren de norm. Ook het uitbreiden en aanpassen van installaties valt hieronder. NEN 1010 wordt daarnaast gebruikt voor controles en inspecties bij oplevering van projecten. NEN 1010 kent een breed toepassingsgebied in de woning- en utiliteitsbouw en de industrie.

In de bovenstaande afbeelding is de lange historie van de NEN 1010 af te lezen. De eerste druk is vervallen en niet afgebeeld. We beginnen met de tweede druk uit 1962.
We zeggen al jaren geen ‘tweede druk’ meer maar ‘editie 1962’: het jaar van verschijnen. Onder de editie staat een datum: dit is de datum waarop de NEN 1010 formeel van kracht is geworden nadat deze in de Staatscourant heeft gestaan. Dit geldt ook voor de nieuwe editie 2020: deze is gepubliceerd maar de datum waarop de norm formeel van kracht wordt is nog niet bekend.

Op dit moment (april 2021) is editie 2015 nog steeds volledig van kracht. Nadat deze nieuwe editie 2020 is opgenomen in het Bouwbesluit en is gepubliceerd in de Staatscourant wordt de norm volledig van kracht. U kan deze editie nog steeds te gebruiken bij het ontwerp van een nieuwe elektrische installatie. Het moment van aanbesteden is bepalend voor de te hanteren editie van de NEN 1010. Natuurlijk bent u vrij om alvast editie 2020 te hanteren zodat u ontwerpt en installeert naar de laatste stand van zaken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s