Kortsluiting, storing of brand in de meterkast

Bijna 30 procent van de ongevallen met elektriciteit ontstaan in de meterkast.  Daarbij kan brand ontstaan.

Vanwege de doorgaans in de meterkast aanwezige gasleiding is brand in de meterkast één van de meest riskante branden. “Onveilige situaties ontstaan door slecht onderhoud, slechte montage, overbelasting en opslag van brandbare materialen”, zo weet Harro de Langen, marketingmanager bij ABB Benelux.

Kortsluiting, storing of brand

“Meestal gaat het om ondeugdelijke aanpassingen. Maar ook door aansluitingen die in de loop der tijd zijn losgetrild. Ook in de meterkast geplaatste elektrische apparaten veroorzaken overbelasting, kortsluiting, storing of brand.”

Aardlek- en overspanningsbeveiliging

Uit onderzoek van ABB blijkt dat bijna 90% van de Nederlanders hun meterkast veilig tot zeer veilig vindt. Maar volgens het bedrijf kan de veiligheid rondom de elektrische installatie fors beter. “De kennis over enkele belangrijke onderdelen zoals de aardlekschakelaar of overspanningsbeveiligingen is matig te noemen.

Ook op het gebied van controles is er veel te verbeteren, zowel qua frequentie als het inschakelen van een professional.

Meterkastcheck

Daarom wil ABB de bewustwording onder consumenten vergroten en start daartoe de campagne ‘Doe de Meterkastcheck’. Volgens ABB stelt een deel van de consumenten een periodieke keuring zeer op prijs en wil daar zelfs een (beperkt) bedrag voor betalen: “Installateurs kunnen op deze campagne inspelen door zich te presenteren als moderne, full service professionals. Zo wordt hun kennis verder verspreid onder particulieren, wat tot meer opdrachten voor de installateur en uiteindelijk een verbetering van de veiligheid van de elektrische installaties in woningen zal leiden.”

Doe de Meterkastcheck

In de campagne kunnen consumenten foto’s van de meterkast uploaden via www.meterkastcheck.nl om op basis daarvan een deskundig advies te ontvangen. ABB suggereert dat installateurs hierop kunnen inspringen met het aanbieden van een periodieke keuring of onderhoudscontract, al dan niet  gecombineerd met controle en onderhoud van de cv-ketel.

Nooit gecontroleerd

Bij ruim 50 procent van de consumenten wordt de groepenkast nooit gecontroleerd. Een derde zegt deze periodieke controle zelf uit te voeren, terwijl 99% van de ongevallen in de meterkast juist ontstaat door toedoen van de bewoners. Ook de aardlekschakelaar wordt door 51% van de huurders en 39% van de woningeigenaren nooit getest. Bijna de helft van de ondervraagden weet niet waar een overspanningsbeveiliging voor dient en of ze er überhaupt één hebben.

Bron:
InstallatieJournaal, 01-03-2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s