Instructie-interval voor personen volgens NEN 3140

Geldigheid bewijs van deelname of certificaat

Vaak wordt ons de vraag gesteld hoe lang een bewijs van deelname of een certificaat geldig is volgens de NEN 3140. De NEN 3140 behandelt onder andere werkinstructies in verband met de elektrische gevaren.Voorbeelden daarvan zijn werkzaamheden zoals deze uitgevoerd kunnen worden door:

  • elektromonteurs;
  • onderhoudsmonteurs;
  • inspecteur/keurmeester van elektrische arbeidsmiddelen;
  • inspecteur/keurmeester van elektrische installaties;
  • huismeesters en klusjesmannen die elektrische reparaties verrichten;
  • procesoperators die schakelkasten openen.

Een goede opleider zet geen einddatum op een document. Want de opleider zal de betrokken cursist vaak onvoldoende kennen. De cursist komt een dag naar een cursus, stelt zich tijdens het voorstellingsrondje een beetje voor en dat is het. Wat die cursist echt doet en onder welke omstandigheden wordt dan vaak niet duidelijk. Veel opleiders zetten om economische redenen wel een einddatum of geldigheidsduur op een document maar formeel is de instructie-interval een Arbo-zaak. Dus een zaak van werkgever en werknemer.

NEN 3140

De NEN 3140 heeft er wel een informatieve bijlage voor. Informatief betekent dat het een goede richtlijn is, maar niet 100% bindend. Dan was het ‘normatief’.

Deze bijlage is een tabel:NEN3140=2011__Bijlage_E__Tabel

Beantwoord de vragen uit deze tabel stuk voor stuk, met de persoon om wie het gaat in het achterhoofd en gevaren door elektriciteit en welke vorm dan ook als uitgangspunt. Per vraag staan de minimale en maximale toe te kennen risicopunten vermeld. U mag ook tussenliggende waarden toekennen. Het is handig om dat samen met de betrokkene(n) te doen. Wij doen dat vaak als oefenopdracht bij cursussen.
Nu telt u de punten op: u heeft nu de totale wegensfactor of risicofactor voor deze persoon.

NEN3140=2011__Bijlage_E__Figuur

Daarna neemt u de totale factor mee naar deze grafiek. Op de horizontale as bij ‘som van de factoren’ zet u het getal dat uit de grafiek komt. Daarna omhoog tot de rode kromme en dan naar links. Daar leest u de tijd in jaren af waarin de persoon een (herhalings)instructie dient te krijgen volgens de NEN 3140.

We hebben deze methode digitaal beschikbaar op A4-formaat in [PDF] en [Word].

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s