Haakse slijpmachines met een nulspanningsschakelaar of dodemansknop

Haakse_slijpmachineSteeds meer zie je haakse slijpmachines met een nulspanningsbeveiliging of dodemansknop. Als de knop wordt ingeschakeld voordat je de stekker in de contactdoos stopt zal de slijpschijf niet gaan draaien. Als je de machine ingeschakeld weglegt en je wilt hem later weer gebruiken kan er geen gevaarlijke situatie ontstaan.

Voor de keurmeester is het nu wel lastiger om om zo’n machine te keuren. De machines zijn bijna altijd klasse II (dubbel geïsoleerd). De eerste meting zal de isolatieweerstand zijn met kortgesloten fase-nul. Ook al schakel je de machine in zal de schakelaar vanwege de nulspanningsbeveiliging open blijven staan. Er is dan geen meetcircuit men een (bijna) oneindig hoge isolatieweerstand. En ook de vervangende lekstroom zal 0 mA zijn. Niet verwonderlijk als je met open contacten meet met kortgesloten fase-nul.

Bij de reële lekstroom (aanraakstroom) wordt de netspanning ingeschakeld. Let op: EERST moet er spanning op de contactdoos van de tester staan (vaak zie je een LED oplichten zodat je weet dat de netspanning aanwezig is) en DAARNA schakel je de machine in. Anders gaat de machine niet in werking en meet je voor open contacten. Met altijd een ‘goedkeur’ tot gevolg. Als de schijf niet gaat draaien weet je dat je het fout hebt gedaan!!!

De tester moet op een testtijd van tenminste 5 seconden staan ingesteld anders is de tijd al verstreken voordat je daadwerkelijk een meting hebt kunnen uitvoeren.

Natuurlijk haal je ook de slijpschijf uit de slijpmachine…..

Ook andere machines kunnen zo’n beveiliging hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s