Elektrische installaties in woningen

In iedere woning of gebouw bevindt zich een elektrische installatie. Dat is inmiddels zo vanzelfsprekend dat niemand daar nog vreemd van opkijkt. Dat doe je pas als er geen elektrische installatie aanwezig is.

In het verleden werd een elektrische installatie voornamelijk aangelegd door een erkend installateur. Dat was destijds een eis van de energiebedrijven. Deze eis is nu ruim 20 jaar vervallen. Nu mag iedereen aan een elektrische installatie werken, maar dan wel onder deze voorwaarde:

De elektrische installatie moet worden aangelegd volgens goed vakmanschap, geleverd door vakkundig personeel, en met het gebruik van de juiste materialen. Elektrisch materieel moet worden geïnstalleerd volgens de instructies van de fabrikant van het materieel.

De installatievoorschriften staan in een norm de NEN 1010.
De oudste nog geldende NEN 1010 is van 1962:

De NEN 1010 is een zeer uitgebreide norm waar veel zaken in staan die voor een woning niet zo belangrijk zijn. De leeftijd van de elektrische installatie (of een deel daarvan) bepaalt bijvoorbeeld of de stopcontacten in een woonkamer of slaapkamer geaard moeten zijn, dit moet vanaf 2009. En ook of een aardlekschakelaar verplicht is. Een goede elektrotechnisch installateur kan u adviseren.

In de NEN 1010 Kennisbank van Cobouw leest u over de gebruikte benamingen voor ruimten in woningen, de toegestane installatiemethoden en installatiesystemen, aderdoorsnedes en kleuren en andere algemene eisen aan woninginstallaties en de beveiliging hiervan in woonhuizen. Dit kan zeer handig zijn bij wat kluswerk in een woning. Bij twijfel raadpleegt u een specialist.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s