NEN 1010:2020 komt er aan

Regelmatig worden de installatievoorschriften NEN 1010 aangepast. We hebben immers te maken met een steeds veranderende samenleving. De elektrische energie wordt al lang niet meer alleen “vanuit de straat” geleverd door het energiebedrijf maar maar kan ook via zonnepanelen of andere energiebronnen worden geleverd. Dit alles gebeurt tegelijk: er kan energie worden geleverd, verbruikt, worden teruggeleverd.

In de bovenstaande afbeelding is de lange historie van de NEN 1010 af te lezen. De eerste druk is vervallen en niet afgebeeld. We beginnen met de tweede druk uit 1962.
We zeggen al jaren geen ‘tweede druk’ meer maar ‘editie 1962’: het jaar van verschijnen. Onder de editie staat een datum: dit is de datum waarop de NEN 1010 formeel van kracht is geworden nadat deze in de Staatscourant heeft gestaan.

De nieuwe editie is op dit moment (02-11-2020) nog niet formeel gepubliceerd. Toen de norm in oktober 2020 werd aangekondigd was deze voor 99% klaar, er moest nog aan laatste hand aan worden gelegd maar hij kan ieder moment verschijnen. De datum waarop deze nieuwe editie van kracht gaat worden is nog niet bekend. Meestal duurt dit wel een jaar (of langer).

Op dit moment is editie 2015 nog steeds volledig van kracht. U dient deze editie nog steeds te gebruiken bij het ontwerp van een nieuwe elektrische installatie. Natuurlijk bent u vrij om alvast editie 2020 te hanteren.

Bij onderhoud aan een bestaande elektrische installatie geldt de norm die op dat moment van kracht was. Bijvoorbeeld: in mei 2016 was editie 2015 al lang verschenen, maar nog niet van kracht. Daarom geldt dat formeel editie 2007 nog de juiste editie is. Natuurlijk was u vrij om alvast editie 2015 te gebruiken.

Ook bij inspectie beziet u welke editie van kracht was op het moment van aanbesteding van de elektrische installatie of een deel daarvan. In een gebouw dat in 2001 is aanbesteed en in 2002 is opgeleverd zal editie 1996 gebruikt kunnen zijn bij het ontwerp van de installatie. Het is wel fijn als dit op de schema’s en tekeningen wordt aangegeven! Die installatie kan in 2011 ingrijpend zijn uitgebreid: dan geldt voor die uitbreiding editie 2007. Daarom dient een inspecteur over de nodige documentatie te beschikken.

Zodra de NEN 1010 is verschenen komt er een nieuwsitem met de wijzigingen van de NEN 1010 in een notendop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s